Hotell och Restaurang

Objekt

Renovering av hårt smutsat restaurangkök

McDonalds i Jönköping

Snabba produkter gjorde att tidplanen kunde hållas

McDonalds i Jönköping

Trots att byggstarten blev försenad höll tidplanen. Planerat var att stänga McDonald’s kl 20.00 söndagen den 3:e mars 2013 för att återigen kunna öppna torsdagen den 6:e mars. På grund av hemvändande sportlovsfirare försenades projkektet med två timmar. Klockan 22.00 kunde dock nedmonteringen av befintlig köksutrusning påbörjas och strax före midnatt kunde killarna från Golv Team i Huskvarna släppas in för att bila ut befintligt klinkergolv.

Inte helt oväntat var golvet vid fritösen kraftigt kontaminerat av fetter och oljor, något som kan försvåra vidhäftning. För att försäkra sig om att få bort samtliga fetter och oljor frästes först hela golvytan. Därefter primades golvet med ARDEX P 82. Sen blev det dags att avjämna golvet. För att spara tid användes ARDEX snabbaste avjämningsmassa ARDEX A55. Det är en avjämningsmassa med ARDURAPID-EFFEKT vilket innebär att den alltid är beläggningsbar efter 1 timme oavsett hur tjockt den flyts och oavsett vilken relativ luftfuktighet det är när entreprenaden väl utförs. Hemligheten är att produkten inte behöver torr luft för att torka då den binder allt sitt blandningsvatten. Alltså, alltid ett självklart produkval när det är bråttom.

Nästa moment blev att montera ARDEX Tricomduk med ARDEX 7 + 8. Ett snabbtorkande tätskikt utvecklat för pooler, balkonger och storkök. Två timmar senare blev det dags att lägga keramik på tätskiktet. För att spara ytterligare tid valdes ARDEX X 78 S. Ett fix med halvflyt, fiberförstärkt och supersnabbt. Redan efter 1 1/2 timme kan ytan beträdas och därmed kan fogning av keramiken påbörjas. ARDEX X 78 S har en blöt och plastificerad konsistens som bidrar till en 100 % täckning av keramiken utan krav på dubbellimning.

En tuff restaurangmiljö kräver en bra fog som tål att tvättas. Här rekommenderades plattsättaren att använda en hybridfog från ARDEX. Den är både kemikalieresistent och tål hög belastning precis som en epoxifog. Samtidigt är den lika lättjobbad som en cementfog. Både lätt att applicera och lätt att tvätta av. Den heter ARDEX EG 8. Torsdag morgon kl 06.00 var allt klart och verksamheten i full gång igen.

Henrik Pettersson från ARDEX fanns tillgänglig för rådgivning under hela byggprocessen.