Nyheter

Badrumsarbete i en av sanitetsporslinsfabrikens 240 nya lägenheter. Värmdö, Stockholm

Viktigt att hålla tätt när toaletter blir bostadsrätter

På Värmdö håller Blå Eken på att förädla den gamla sanitetsporslinsfabriken till bostadsrätter. 240 lägenheter ska det bli, i det största sammanhållna bostadsprojektet i kommunens historia. Det väloljade samarbetet med ARDEX, som ger snabb service på plats, har hjälpt att driva projektet framåt.

Utöver själva fabriken ingår även ett av lanterninhusen i projektet, som totalt utgör drygt 17 000 m2. Eftersom fastigheten var i sämre skick än man först trodde har mycket arbete lagts på att förstärka betongstommen, som i sig visade sig vara en utmaning även för våtrummen.

- Eftersom det fanns en befintlig betongstomme var vi tvungna att borra för att anlägga rör till de nya badrummen i alla lägenheterna, förklarar Jacob Steen, projektledare på Blå Eken.

Varje år kostar vattenskador samhället mellan sex och tio miljarder kronor. När man anlägger våtrum är det därför oerhört viktigt att tätskiktsarbetet genomförs på rätt sätt med bra och godkända produkter. ARDEX har varit leverantör till byggprojektet på Värmdö och erbjuder långtgående stöd och service för att försäkra sig om att arbetet uppfyller alla krav gällande säkerhet och att det blir rätt från början.

- ARDEX har varit väldigt behjälpliga i konsultfrågor och kommer ut och förklarar på plats. De har träffat alla våra plattsättare och gått igenom exakt hur de ska gå tillväga. Om vi behöver något är det enkelt att få tag på dem och vi får snabb hjälp, säger Jacob Steen.

Det omfattande byggprojektet har pågått i över två år och börjar närma sig slutfasen. I den K-märkta byggnaden tillverkades mellan 1939 och 2014 WC-stolar, handfat och bidéer av märket Gustavsberg. Ursprungliga detaljer som stora fönster, kraftfulla pelare och betongbalkar ger en unik karaktär till lägenheterna och bevarar en del av svensk industrihistoria för framtiden. Byggnadernas långa tradition som hem för högkvalitativa badrum lever därmed vidare.

- Vi ser det som självklart att följa med kunderna genom hela byggprojektet för att anläggandet av tätskiktssystemen ska utföras på rätt sätt och hålla tätt i många år framöver. Prissättningen på våra produkter ligger något högre, men det gör även ambitionen, kvaliteten och servicenivån, säger Mikael Hen, distriktschef på ARDEX.

För att säkerställa att tätskiktsarbeten genomförs efter konstens alla regler med ett hållbart och säkert resultat är det viktigt att i första steget välja en leverantör som är certifierad av Byggkeramikrådet för montering av tätskikt i våtrum. Vidare bör det finnas tydliga monteringsanvisningar för hur arbetet ska genomföras.

 

 


Tillbaka