Nyheter

ARDEX produkter underlättar för MCS-drabbade.

Hälsosamma byggnadsmaterial en trend på uppgång

MCS-drabbade Lena Munkhammar har länge haft problem med att vistas i lokaler kopplat till förekomsten av vissa kemikalier i byggnadsmaterialen. Med hjälp av flertalet produkter från ARDEX, håller Lena och hennes man Leif nu på att färdigställa sitt hus som de har hållit på att bygga i några år, som enbart innehåller doftfria material.

Att bygga hållbart och hälsosamt är något som vinner mark världen över. Enligt en årlig rapport från den globala organisationen inom hållbarhet på fastighetsmarknaden, GRESB, rapporterar 84 % av medlemmarna att de tar hänsyn till hälsa och välbefinnande när de bygger nytt. Detta inkluderar tillgång till naturligt ljus, användning av lågemitterande material och naturlig ventilation.

Hus med dålig ventilation, undermålig konstruktion och mögel är ett stort problem som påverkar hälsan hos många svenskar och bland annat kan leda till Multiple Chemical Sensitivity (MCS). Inte minst bland barn som går i skolor där undervisningen är förlagd till mögeldrabbade lokaler. Även vissa yrkesgrupper såsom målare, frisörer, billackerare med flera löper högre risk än andra att drabbas, till följd av hög exponering av olika kemikalier.

- Det är viktigt att tänka på att inte bygga in fukt, fukten måste få vandra fritt. Alla byggmaterial måste även få torka ordentligt mellan alla åtgärder man gör. Slutligen är det viktigt att man inte använder material som avger dofter, förklarar Lena.

Som överkänslig är det viktigt att välja bra byggmaterial. Vissa moment kan Lena inte vara med om, eftersom det kan vara svårt för henne när arbetet görs med vissa material. När materialet har härdat finns det däremot inga emissioner. Efter noggranna efterforskningar har Lena märkt att flertalet av ARDEX produkter lämnar henne symptomfri. Det gipsbaserade lagningsspacklet ARDEX A 828, det snabbtorkande tätskiktet ARDEX 7+8 samt det flexibla plattsättningsbruket ARDEX X 77 har alla visat sig vara användbara för Lena, trots hennes överkänslighet.

Att bygga mer hälsosamt är en trend som börjar sprida sig världen över. I USA arbetar sedan 2014 The International WELL Building Institute med att ta fram en ny byggnadsstandard, The WELL Building Standard. Denna fokuserar på att förbättra den mänskliga hälsan och välbefinnandet i byggnadsmiljöer och liknande initiativ väntas inom kort utvecklas i Europa.


Tillbaka